Stay tuned – Opkomende online platformen.
Door COVID-19 zijn we terechtgekomen in het überdigitale tijdperk: na een jaar zit de wereld nog steeds in een pandemie vast. Ons tijdsgewricht zal dan ook de geschiedenis ingaan als de tijd waarin het digitale allesoverheersend werd, noodgedwongen. Een tijd waarin digitaal communiceren even noodzakelijk is als toiletpapier. Afspreken op café? Dat organiseren we nu via een online platform of messaging applicatie. Netwerken om nieuwe connecties te leggen? Dat gaat het snelste via allerlei apps. Daten? Idem dito. En ondertussen lezen we nieuws on the go, bestellen we eten via een app en blijven we naarstig online vergaderen.
Evoluerend social media landschap
Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat: iedereen kent ze. Mensen staan op verschillende platformen continu in contact met elkaar, nu meer dan ooit. Het groeiend aantal gebruikers op de traditionele sociale media blijft een feit, maar dit wil echter niet zeggen dat andere nieuwe platformen moeten onderdoen: TikTok met short-form video’s, of podcasts waar we door middel van audio over allerlei thema’s conversaties aanhoren. Lang hoeven ze niet te leven om faam te verwerven: er zijn genoeg voorbeelden van erg populaire platformen die slechts enkele jaren bestaan.
Daarnaast komt er een nieuwe generatie platformen op ons af die op hun beurt weer nieuwe opportuniteiten bieden die de sector van communicatie en public relations kan integreren in moderne strategieën.
Over de grote plas, maar ook bij onze noorderburen en in andere buurlanden, staan ze al wat verder met deze platformen. We gaan in deze blog dieper in op enkele platformen die recent ook in ons land zijn ‘geland’.
Twutch? Twotch? Twitch!
De naam zegt je waarschijnlijk niets als je niet vertrouwd bent met de gaming community, maar Twitch kent een sterke opmars in zowel gebruikers als kijkers.
Twitch is het grootste live streaming platform en telt in België al zo’n 1.2 miljoen gebruikers. Je kan er per dag gemiddeld bijna drie miljoen gelijktijdige kijkers vinden. Het platform wordt grotendeels gebruikt door gamers, maar de keuze van dingen om te kijken of te streamen gaat ontzettend breed.
Registreren is gratis, maar je kan wel jouw favoriete kanalen steunen door donaties te sturen of betalend te abonneren. Dit doe je als je wil genieten van een livestream zonder advertenties en extra emoticons. Creators bieden live content aan door het spelen van games, maken van muziek en kunst tot het houden van buitenactiviteiten. Dit laatste is zelfs één van de populairste categorieën, de zogenaamde IRL-streams (In Real Life).
Twitch kijken is alsof je naar een YouTube video kijkt, maar met dat grote verschil dat het hele gebeuren zich live afspeelt. In het geval van gaming content, zie je het scherm van de streamer, alsof je zelf aan het spelen bent. In 9 van de 10 gevallen heeft de streamer ook een extra vakje waar je hem/haar kan zien, zodat je zeker geen gezichtsuitdrukkingen mist terwijl hij of zij voor de 100ste keer de kalmte verliest tijdens het gamen.
Een heel belangrijke vorm van extra entertainment bij zo’n livestream is de chat waarmee je live kan reageren op de gebeurtenissen die zich afspelen op de livestream.
Eén van de belangrijkste elementen naast het spelen van games, samen muziek luisteren, live tutorials of podcasts beluisteren, is het opbouwen van een echte gemeenschap. Na een livestream blijven sommige kijkers nog even plakken om verder te chatten of schakelen dan over naar het platform ‘Discord’ om buiten de stream-uren van de content creator te praten, chatten en netwerken.
Discord is een instant messaging -en VoIp (Voice Over Internet) platform. Over allerlei onderwerpen zijn er virtuele kamers om met elkaar te chatten en te spreken over gezamenlijke interesses.
In tijden van Corona is het op deze manier erg makkelijk om nieuwe sociale contacten te leggen, samen te gamen of gewoon te babbelen over faits divers.
Een hele hoop uitleg, maar wat doe je ermee?
Op Twitch kan je als merk ook adverteren. Belangrijk is wel dat je als merk goed weet wat de demografie is van Twitch en dat dit overeenstemt met het doel dat je wilt bereiken. Een kleine nuance is dat Twitch, in tegenstelling tot in andere landen, in België nog in haar kinderschoenen staat.
Als de communicatie-uiting een link heeft met gaming of met de routine van creators (videomateriaal, eten en drinken, DIY-materiaal, decoratie van studio’s, …) is Twitch een perfecte tool om effectief naar de doelgroep te communiceren. Ik geef twee fictieve voorbeelden van hoe een merk of dienst streamers zou kunnen inschakelen voor hun marketing.
De app ‘Takeaway’ sponsort enkele streamers en laat hun tijdens een livestream eten bestellen via de app Takeaway. Ze kunnen dan hun kijkers aansporen om samen met hem/haar iets te bestellen. Als ze dit doen binnen de 30 minuten kunnen de kijkers, door het ingeven van een code met de naam van de streamer, een kleine korting krijgen.
IKEA stuurt een zelfbouwpakket van een kleine kast naar een lifestyle streamer om die live ineen te zetten. Die kast kan dan verkocht worden met de naam van de creator bijvoorbeeld.
En je kan ook het nuttige aan het aangename koppelen via Twitch. Onlangs organiseerde ‘Formaat’ (de federatie van Vlaamse Jeugdhuizen) een online quiz (Never Gonna Quiz You Up) voor de jeugdhuizen, gepresenteerd door Erhan Demirci (Comedian). De quiz werd via een livestream uitgezonden op Twitch en promootte indirect de nieuwe Radar vormingsessies van het jeugdwerk.
Er worden ook regelmatig livestreams voor het goede doel georganiseerd, sommigen zamelen miljoenen euro’s in tijdens zo’n streaming session.
Clubhouse: de hype van 2021?
Nog een nieuwigheid: een gesprek voeren in een virtuele gesprekskamer? Vijf miljoen gebruikers doen het al! Clubhouse is een audio-chat applicatie waar sociale netwerken gelegd worden, waar je lezingen kan geven of gewoon kan chatten over expertises en passies.
Het invite-only platform is gelanceerd in april 2020, maar kende de afgelopen weken een enorme boost in populariteit. De app zit nog in haar bèta-versie. Dat wil zeggen dat hij nog niet beschikbaar is voor het brede publiek.
De app is, in tegenstelling tot andere apps, onmogelijk om te downloaden. Enkel als een huidige gebruiker één van zijn twee unieke invites naar jou stuurt, kan je de app installeren. Met een beetje geluk heeft iemand in jouw kring reeds een invitatie gestuurd, met een beetje tegenslag heb je dat verzoek tot vervelens toe opnieuw en opnieuw ontvangen, zonder de intentie om mee te gaan in het verhaal van Clubhouse. Het plan van Clubhouse is om de app op termijn open te stellen voor het brede publiek, maar momenteel blijft het een vrij exclusief platform.
Aansluiten bij een conversatie of zelf een starten: van technologie tot comedy, alle thema’s kunnen besproken worden in openbare of gesloten kamers. Elon Musk, Oprah Winfrey, Chris Rock zijn enkele grote namen die je op het platform kan terugvinden en wiens gesprekken je kan volgen.
Momenteel is het nog niet duidelijk of je kan adverteren of producten en diensten kan promoten, maar het blijft wel een mooie opportuniteit om met andere mensen conversaties te houden over public relations of communicatie, of om de expertise van een klant als thought leader in de kijker te zetten.
Jumping on the Hype Train
Is het dan de bedoeling om in elke nieuwe app of platform tijd te investeren en hopen dat het voordelig is op lange termijn? Neen, wellicht niet, maar in een sector als die van communicatie, public relations en marketing is het niet onwijs om te weten wat de trends in binnen- en buitenland zijn.
Als je blijft werken in eenzelfde stramien, met dezelfde tools, kan het goed zijn dat na verloop van tijd jouw communicatie eentonig wordt en je achterop hinkt op al de rest.
Het is vooral een kwestie van weten wie je wilt bereiken en als dit via deze nieuwe platformen kan, waarom zou je het dan niet uitproberen?