Stop sjoemelstroom.

De Vlaamse consument denkt nog te vaak dat hij groene energie koopt, terwijl het de facto grijze energie is die groengewassen wordt met buitenlandse groenestroomcertificaten, o.a. uit Ijsland. Om dit op te helderen, lanceert Bolt eind 2019 de straffe #stopsjoemelstroom-campagne. Bolt maakt de belofte dat wanneer hun campagnefilm 1000 maal gedeeld wordt, ze 1000 groenestroomcertificaten eigenhandig terug zullen brengen naar waar ze vandaan komen: naar Ijsland dus. Daarnaast koopt Bolt voor elke share ook één groenestroomcertificaat op.

200624 BOLT PERSBERICHT IJSLAND ILLIASTEIRLINCK 07

© Illias Teirlinck

200624 BOLT PERSBERICHT IJSLAND ILLIASTEIRLINCK 15

© Illias Teirlinck

Case.

De internationale handel in groenestroomcertificaten is een ingewikkelde zaak. We leggen de energiegebruiker zo helder mogelijk uit waar het schoentje precies knelt, en tonen we in één adem ook de oprechte ambitie van Bolt founder Pieterjan Verhaeghen om het energie-aanbod écht te vergroenen: in de feiten, in plaats van enkel op papier.

Strategie.

De campagne bestaat uit twee fases. In een eerste fase, die vooral via social media verloopt, roept Bolt energiegebruikers op om hun campagnefilm – die de malversaties met groenestroomcertificaten glashelder aantoont – te delen. Ze maken daarbij de straffe belofte dat bij 1000 shares, er evenveel certificaten teruggebracht zullen worden naar Ijsland. Dat gebeurt effectief in de zomer van 2020, wanneer een zak vol certificaten wordt afgeleverd aan de deur van de Ijslandse premier Katrín Jakobsdóttir

Resultaat.

Het eerste luik van de campagne krijgt ruim tractie op social media. Het Ijslandse vervolgverhaal doet het eveneens erg goed. Over de ‘terugbreng actie’ van groenestroomcertificaten wordt uitgebreid bericht in de Ijslandse pers. Dankzij onze samenwerking met een lokale PR-partner, garanderen we Bolt dat het zeker niet quiet bleef rondom hun stunt in het land van Björk.

Bekijk de newsroom van Bolt hier.

Overhandiging garanties aan IJslandse premier Katrín Jakobsdóttir
Radio 1 berichtte over de fameuze Bolt actie
Bolt op IJslandse radiozender Bylgjan
Factcheck van de Bolt-claim rond Sjoemelstroom in De Standaard
Campagnebeeld #stopsjoemelstroom © Illias Teirlinck
Campagnebeeld #stopsjoemelstroom
Beeld uit video #stopsjoemelstroom © Bolt

Meer cases.

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.